<br>Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ


Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

H ARC -Art Revisited Collective είναι μία εικαστική συλλογικότητα που ιδρύθηκε τον Μάιο 2018 από καλλιτέχνες και τον αθηναίο εικαστικό επιμελητή Πάρη Καπράλο στην Θεσσαλονίκη. Σύντομα συμπεριέλαβε μέλη από διάφορα μέρη της Ελλάδας και τη Κύπρο. Η συλλογικότητα δραστηριοποιείται κυρίως στον Ελλαδικό χώρο, είναι ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη. Παρουσιάζει μια ποικιλία δράσεων, διοργανώνει δικές της εκθέσεις, συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις και κατά καιρούς συνεργάζεται με άλλες ομάδες, συλλογικότητες, επιμελητές, χώρους, αλλά και καλλιτέχνες από όλο το στερέωμα των τεχνών και από όλο τον κόσμο.

Στην συλλογικότητα εμφιλοχωρεί κάθε είδος και ύφος τέχνης. Συντονιστικό, διαχειριστικό και οργανωτικό ρόλο έχει ο Πάρης Καπράλος, ο οποίος αναπτύσσει εργαλεία για όλη την συλλογικότητα και για καθέναν καλλιτέχνη - μέλος της ξεχωριστά, εντοπίζει και αξιοποιεί ευκαιρίες, εγκαθιδρύει στρατηγικές συνεργασίες. Τα μέλη της συλλογικότητας μοιράζονται τις ιδέες τους ελεύθερα. Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους, οι καλλιτέχνες δεν αναλαμβάνουν δεσμευτικά καμία υποχρέωση που θα τους στερήσει ευκαιρίες που θα τους δοθούν από άλλες πλευρές. Τα περισσότερα μέλη έχουν διαγράψει σημαντική προσωπική πορεία στον χώρο της τέχνης, όπως και ο συνιδρυτής επιμελητής της, πριν την ξεκινήσουν ως συλλογικό όχημα. Μέσω αυτής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κοινά projects και συχνά απαντούν με το δικό τους τρόπο ο καθένας, ατομικά και συλλογικά, στις προκλήσεις της εποχής μας.

Όραμα της ARC -Art Revisited Collective είναι η απεύθυνση της τέχνης στην κοινωνία και η διαρκής ανατροφοδότηση μέσω ουσιαστικού διαλόγου για τα προβλήματα της εποχής μας. Εμφορούμενοι από την άποψη ότι η τέχνη πρέπει να διατηρεί διαλεκτική σχέση με τις εξελίξεις, θεωρούμε πως θα πρέπει να χτίσουμε μια επιδραστική εικαστική πρόταση με ουσιαστική κοινωνική απεύθυνση. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέα σύμβολα που να εξυπηρετούν το σήμερα· συμφωνούμε ότι ρόλος της Τέχνης δεν είναι να "χαϊδεύει το κοινό", διαφωνούμε όμως ότι ρόλος της είναι να αποστασιοποιείται επιδεικνύοντας μονάχα μίζερες δυστοπίες, καταλήγοντας σε αποφατικές κρίσεις ως ένα απομονωμένο ιερατείο άσπιλων και αλάθητων κριτών. Αντιπροτείνουμε μια λειτουργική Τέχνη που προσεγγίζει γνωστά ζητήματα με πρωτότυπους τρόπους, φωτίζει τις λιγότερο γνωστές πλευρές τους και προκαλεί άπαντες σε ενεργή εμπλοκή και δράση για την βελτίωση της συμβίωσης μας.

Στην επικέντρωση μας εμφιλοχωρούν το ατομικό, το συλλογικό, και το συνολικό σε αδιάσπαστη ενότητα. Στην ατζέντα των θεμάτων μας περιλαμβάνονται ζητήματα προσωπικής, κοινωνικής & οικολογικής συμβίωσης, φιλοσοφικής ευδοκίμησης, και πολιτισμικής ανέλιξης. Από το 2020 και εξής, οι δράσεις μας εντάσσονται σε δύο διαρκείς πρωτοβουλίες.

Η πρώτη, είναι τα “ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑ” είναι ένα project -αποτέλεσμα ενός διάλογου των εικαστικών επιμελητών Πάρη Καπράλου & Ιάσωνα Καιροφύλα με μέλη της συλλογικότητας, που κορυφώθηκε στην διάρκεια της καραντίνας του covid-19, και κατέληξε σε απόφαση για μια σειρά δράσεων για τη προαγωγή της διαλεκτικής σχέσης του Ανθρώπου με την Ιστορική Συγκυρία. Αναλυτικά ΕΔΩ.

Η δεύτερη, είναι το project artits4art που ξεκίνησε από μια μακρόχρονη συζητηση του Πάρη Καπράλου με την εικαστικό Καληάνθη Βογδοπούλου. Στόχος της η εξέταση της άμεσης εμπλοκής της Τέχνης με την Ελληνική κοινωνία. Αναλυτικά ΕΔΩ.

Πιστεύουμε ιδιαίτερα στις συνέργειες. Συνεπώς η συλλογικότητά μας είναι ανοικτή σε προτάσεις για συμπράξεις και κάθε είδους συνεργασία. Εκδίδουμε συχνά προσκλήσεις ενδιαφέροντος συμμετοχής στις δράσεις μας, και επιδιώκουμε συμμετοχές σε αξιόλογες διοργανώσεις τρίτων. Σας ενθαρρύνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας εφόσον έχετε κάποια ιδέα ή πρόταση που θα θέλατε να υλοποιήσουμε μαζί.

Contact

Contact Form

Επικοινωνήστε μαζί μας
(προαιρετικό)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Youtube
ARTgrID

ARC -ART REVISITED COLLECTIVE

Η συλλογικότητά μας ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2018 και αποτελείται από έλληνες και ξένους εικαστικούς καλλιτέχνες που εργάζονται στην Ελλάδα και τη Κύπρο, και τον εικαστικό επιμελητή Πάρη Καπράλο που είναι ιδρυτικό μέλος και διαχειριστής της. Είναι ανεξάρτητη & αυτοχρηματοδοτούμενη, με ποικίλες δράσεις στον δημόσιο χώρο και εκθέσεις, συμμετοχές και άλλες δραστηριότητες διεθνώς. Ενθαρρύνουμε τις συνέργειες και εξετάζουμε πάντα με ενδιαφέρον προτάσεις και ιδέες. Επικοινωνήστε μαζί μας στο arcgreece@gmail.com