ΔΙΑΡΚΕΙ - Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Artists4Art της συλλογικότητάς μας προσκαλούμε εικαστικούς καλλιτέχνες με έργα περιβαλλοντικού και οικολογικού προσανατολισμού να μας υποβάλλουν έργα τους με στόχο την συμμετοχή τους σε έκθεση με διακριτικό τίτλο “Πριν τελειώσουν οι Αλκυονίδες Μέρες” που θα παρουσιάσουμε το 2021 στην Αθήνα.

Η έκθεση επροκειτο να παρουσιαστεί τον Ιανουάριο 2021. Ωστόσο, εξαιτίας των μέτρων αντιμετωπισης της παρατεινόμενης πανδημίας, η έκθεση αναβλήθηκε και επαναπρογραματιστηκε 14-29 Σεπτεμβρίου 2021. Έχουν ήδη επιλεγεί και εργάζονται στο project εικαστικοί καλλιτέχνες, μέλη και μη της συλλογικότητάς μας, με τον συντονισμό του εικαστικου επιμελητή Πάρη Καπράλου. Η συλλογικότητά μας θα δεχτεί περιορισμένο αριθμό νέων καλλιτεχνών που θα ηθελαν να εκθέσουν, εφόσον υποβάλλουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Read More

 

 


Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Artists4Art της συλλογικότητάς μας προσκαλούμε εικαστικούς καλλιτέχνες με έργα περιβαλλοντικού και οικολογικού προσανατολισμού να μας υποβάλλουν έργα τους με στόχο την συμμετοχή τους σε έκθεση με διακριτικό τίτλο “Πριν τελειώσουν οι Αλκυονίδες Μέρες” που θα παρουσιάσουμε το 2021 στην Αθήνα.
 
 . 
 
Προσαρμογή στα δεδομένα της Πανδημίας 
Η έκθεση επροκειτο να παρουσιαστεί τον Ιανουάριο 2021. Ωστόσο, εξαιτίας των μέτρων αντιμετωπισης της παρατεινόμενης πανδημίας, η έκθεση αναβλήθηκε και επαναπρογραματιστηκε 14-29 Σεπτεμβρίου 2021. Έχουν ήδη επιλεγεί και εργάζονται στο project εικαστικοί καλλιτέχνες, μέλη και μη της συλλογικότητάς μας, με τον συντονισμό του εικαστικου επιμελητή Πάρη Καπράλου. Η συλλογικότητά μας θα δεχτεί περιορισμένο αριθμό νέων κααλλιτεχνών που θα ηθελαν να εκθέσουν, εφόσον υποβάλλουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021
 
Παράλληλα με τη φυσική έκθεση σε αθηναϊκή γκαλερί του κέντρου της πόλης, η έκθεση θα έχει και ψηφιακή εκδοχή πάνω σε εξειδικευμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκθέσεων, ενώ θα προβληθεί και από την ιστοσελίδα μας, με πλήρεις πληροφοροίες έργων, καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών δηλώσεων και βιογραφικών, προβαλλόμενη παράλληλα και στα social media. 
 
Παρόλα αυτά, είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις για σύμπραξη ή εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής της τελευταίας στιγμής, εφόσον ο καλλιτέχνης ή το ενδιαφερόμενο μέρος (π.χ. ομάδα, εναλλακτικός χώρος, κλπ) εστιάζει σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Για περισσότερες πληροφορίες αναμένουμε email σας με τα στοιχεία που θα βρείτε στη παράγραφο με υπότιτλο "Τι πρέπει να μας υποβάλλετε" παρακάτω. 
 
Εννοιολογικό Πλαίσιο
Το σημαντικότερο διακύβευμα της εποχής μας, η επείγουσα δράση που πρέπει να αναπτύξουμε για να διασώσουμε το ανθρώπινο είδος και όσες περισσότερες μορφές ζωής μπορούμε από την αυτοκαταστροφική μανία του τεχνολογικού “πολιτισμού” μας, εγγράφεται στη ποπ-κουλτούρα ως παρότρυνση αγαθοεργούς διάσωσης του προσωποποιημένου πλανήτη μας που βρίσκεται σε κίνδυνο. "Σώστε τον πλανήτη", ακούμε. 
 
Ο πλανήτης δεν μας έχει ανάγκη. Απερίφραστα, η διάσωση μας ενδιαφέρει. Και αυτή εξαρτάται κυρίως από την επιβίωση του οικοσυστήματος με τρόπο “φιλικό”προς το είδος μας. Η ποιότητα ζωής  μας ομοίως. Και οι δύο παράμετροι είναι ανούσιες σε έναν πλανήτη χωρίς ζωή. Συνεπως είμαστε υπεύθυνοι για το φυσικό περιβάλλον, και κάθε μορφή ζωής που υπάρχει σε αυτό. Και πρέπει να αγωνιστούμε να το προστατεύσουμε. Αν το πετύχουμε, προστατεύουμε το παρόν μας και βελτιώνουμε το μέλλον μας.
 
Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε ολοένα και συχνότερα αντιμέτωποι με φυσικές καταστροφές, γιγαντιαίες απώλειες σε ζωές και δομές, αλλά, κυρίως, υποβάθμιση των συνθηκών της ζωής μας. Επιδημίες χωρίς προηγούμενο (δεν είναι μόνο ο νέος κορωνοϊός, ενδεικτικά θυμηθείτε μέσα τα τελευταία 40 χρόνια AIDS, SARS, "γρίπη των πτηνών", "γρίπη των χοίρων", "τρελές αγελάδες", Zika, Ebola), περιβαλλοντικές ασθένειες και αλλεργίες, υπερθέρμανση, ακραία καιρικά φαινόμενα -απότοκοι της αντίδρασης του κλίματος στη βάναυση ανθρώπινη παρέμβαση, φαινόμενο του θερμοκηπίου, ατμοσφαιρική ρύπανση, μόλυνση των υδάτων, απόβλητα που πλεον το οικοσύστημα αδυνατεί να διασπάσει, αποδάσωση, μείωση της βιοποικιλότητας, δεν απασχολούν την καθημερινότητά μας μέχρι να επιδράσουν επάνω μας προσωπικά, στον καθέναν μας, απειλώντας ευθέως ή καταστρέφοντας τη ζωή μας. Το φυσικό περιβάλλον έχει γίνει αγνώριστο. Οι κλιματικά διακριτές εποχές του χρόνου τη τελευταία δεκαετία τείνουν προς εξαφάνιση. Το μόνο που μας έμεινε σταθερά (προς το παρόν) είναι οι Αλκυονίδες Μέρες.
 
H εμφάνιση των αλκυονίδων ημερών σήμερα αναφέρεται στο διάστημα μεταξύ των μέσων Δεκεμβρίου  μέχρι τα μέσα Φεβρουρίου, διάστημα το οποίο περιέχει τη μυθολογική σύνδεση με τη περίοδο επώασης των αβγών των αλκυόνων τον Ιανουάριο. Από μετεωρολογικής άποψης παρατηρείται εξίσωση των πιέσεων μεταξύ της Βόρειας Ευρώπης και της περιοχής της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έχει ως αποτέλεσμα μια αντί-κυκλωνική κατάσταση με άπνοια και καλοκαιρία στην καρδιά του Χειμώνα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι αλκυονίδες μέρες ήταν ένα σταθερό μετεωρολογικό φαινόμενο κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ., κατά το διάστημα 15 Ιανουαρίου με 15 Φεβρουαρίου. Αν και έχουν παρατηρηθεί έτη χωρίς "αλκυονίδες μέρες", το φαινόμενο επιμένει σε πείσμα της κλιματικής αλλαγής, και είναι σήμερα μία από τις ελάχιστες κλιματολογικές "σταθερές"  της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 
 
Είνα καλό να  αναγνωρίζουμε το πρόβλημα στις πραγματικές διαστάσεις του, πριν σπεύσουμε να το λύσουμε. Είναι καλό να σπεύσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, πριν αναιρέσει την ζωή μας. Είναι καλό να αναθεωρήσουμε τους όρους της ζωής μας, πριν επιφέρουμε αμετάκλητα ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον μας. Είνα σημαντικό να κοιτάξουμε το "τέρας" κατάματα, πρίν τελειώσουν (και) οι Αλκυονίδες Μέρες.
 
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν 
Η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά εικαστικούς καλλιτέχνες που ασχολούνται με περιβαλλοντικά ή/και οικολογικά ζητήματα στο έργο τους. Στην έκθεση θα γίνουν δεκτά πρωτότυπα (δηλαδή όχι αντίγραφα ή ψηφιακές εκτυπώσεις) έργα Ζωγραφικής, Χαρακτικής, Γλυπτικής, Κολλάζ και ιδιαίτερα μικτών τεχνικών, εικαστικής φωτογραφία, εικαστικό αντικείμενο. Επίσης θα εξετάσουμε προτάσεις για επιδαπέδιες εγκαταστάσεις περιορισμένων διαστάσεων (κάλυψη μέχρι 6 τετρ. μέτρων) και αναρτώμενες επιτοίχιες κατασκευές. 
 
Τι πρέπει να μας υποβάλλετε
Αναμένουμε να μας υποβάλλετε όλα τα παρακάτω στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα "ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ" :
  • φωτογραφίες απο τρέχοντα ή παλιότερα έργα σας που επικεντρώνονται σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Εάν οι φωτογραφίες που θέλετε να μας στείλετε δεν "χωράνε" σε email χρησιμοποιήστε τη δωρεάν υπηρεσία του wetransfer: δεν δεχόμαστε άλλες cloud υπηρεσίες. Αναμένουμε να μας στείλετε 3-9 φωτογραφίες έργων.
  • μικρό υποστηρικτικό κείμενο (δηλαδή καλλιτεχνική δήλωση/statement που να δίνει το στίγμα των έργων, τον προσανατολισμό τους, ποιο/ποια προβλήματα θίγει, κ.α.), 
  • βιογραφικό σημείωμα, σε μορφή κειμένου στην Ελληνική γλώσσα
  • στοιχεία επικοινωνίας (δηλαδή τηλέφωνο, email, αλλά και άλλα σημεία παρουσίας σας στο Διαδίκτυο -π.χ. Instagram, αν υπάρχουν). 
 
Διευκρινίζουμε ότι:
- Η προθεσμία υποβολής δεν παρέχεται για να φτιάξετε έργα, αλλά για να συγκεντρώσετε τα στοιχεία των έργων που θα θέλατε να μας υποβάλλετε. 
- Θα προτιμηθούν έργα με σαφές στίγμα, άποψη, και αναφορά σε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά θέματα. 
- Η έκθεση διοργανώνεται απο την ARC - Art Revisited Collective καθώς στην σύλληψη, το θέμα, το κείμενο και τη διοργάνωση της συμβάλλουν καλλιτέχνες της συλλογικότητάς μας σε κάθε επίπεδο.
- Την επιμέλεια υπογράφει ο Εικαστικός Επιμελητής και Ιδρυτής της  Πάρης Καπράλος
 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Youtube
ARTgrID

ARC -ART REVISITED COLLECTIVE

Η συλλογικότητά μας ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2018 και αποτελείται από έλληνες και ξένους εικαστικούς καλλιτέχνες που εργάζονται στην Ελλάδα και τη Κύπρο, και τον εικαστικό επιμελητή Πάρη Καπράλο που είναι ιδρυτικό μέλος και διαχειριστής της. Είναι ανεξάρτητη & αυτοχρηματοδοτούμενη, με ποικίλες δράσεις στον δημόσιο χώρο και εκθέσεις, συμμετοχές και άλλες δραστηριότητες διεθνώς. Ενθαρρύνουμε τις συνέργειες και εξετάζουμε πάντα με ενδιαφέρον προτάσεις και ιδέες. Επικοινωνήστε μαζί μας στο arcgreece@gmail.com