1
Άτιτλος Πίνακας
Σειρά “Αλλοτρίωση”, λάδι σε καμβά, 100Χ80 εκατοστά, 2020
2
Άτιτλος Πίνακας
Σειρά “Αλλοτρίωση”, λάδι σε καμβά, 80X70 εκατοστά, 2020
3
Άτιτλος Πίνακας
Σειρά “Αλλοτρίωση”, λάδι σε καμβά, 80X70 εκατοστά, 2020
4
Άτιτλος Πίνακας
Σειρά “Αλλοτρίωση”, λάδι σε καμβά, 100X80 εκατοστά, 2020

Σύντομο Βιογραφικό

Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι εικαστική καλλιτέχνης με κύρια μέσα έκφρασης τη ζωγραφική, τη video art και τη δημιουργία διαδραστικών εγκαταστάσεων. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, απόφοιτος του εργαστηρίου του καθηγητή Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, και κάτοχος μεταπτυχιακού με τίτλο “Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή” από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Έχει δείξει τη δουλειά της σε δύο ατομικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, και δεκάδες ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Διαδραστικές εγκαταστάσεις της έχουν εκτεθεί σε δημόσιο χώρο. Είναι ενεργό μέλος του ΕΕΤΕ και του ΣΚΕΤΒΕ. Συμπράττει με την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC - Art Revisited Collective από τον Σεπτέμβριο 2020.

Καλλιτεχνική Δήλωση

Ο άνθρωπος κατακλύζεται από αναπαραστάσεις που επηρεάζουν την κοινωνική του συμπεριφορά και θέση. Οι αναπαραστάσεις αυτές από ατομικές γίνονται κοινωνικές μέσω της ομαδικής συνείδησης. Μιας συνείδησης που διαμορφώνει ο σύγχρονος τρόπος ζωή και σιγά - σιγά οδηγεί τον άνθρωπο στην κοινωνική απομόνωση και στην αλλοτρίωση. Μελετώ τις κοινωνικές αυτές συμπεριφορές και προσπαθώ να δημιουργήσω αναπαραστάσεις αντιμετωπίζοντας την τέχνη ολιστικά μέσω της ζωγραφική, της βιντεοτέχνης, των διαδραστικών εγκαταστάσεων και του πειραματισμού.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
“Water Shapes”, Χώρος Τέχνης Artnoise, Θεσσαλονίκη, 2018.

"Μala suerte", επιμέλεια: Dr. Zωή Χατζησταύρου. Kunsthafen Gallery, Πολυχώρος Draft, Θεσσαλονίκη, 2008.


PROJECTS
"No project project", ομάδα No project project, 3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, Θεσσαλονίκη, 2018.

"The new New", Art Science Technology Festival Artecitya, Helexpo, Θεσσαλονίκη, 2018.

"Αrt Αspects", Aljibe, Lanzarote, Ισπανία 2010.


ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
"Αspects", Υποψηφιότητα για βραβείο σεναρίου, ταινίας μικρού μήκους, από το 11th annual London Greek Film Festival, Λονδίνο, 2018.

Έπαινος πρωτότυπου σεναρίου ταινίας μικρού μήκους από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, Αθήνα, 2017.
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
“Αστικό Τοπίο”, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών / Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, 2020.

“Ο Έρωτας ο μικρός και ο μέγας”, διοργάνωση: ΣΚΕΤΒΕ, επιμέλεια: Γλύκα Διονυσοπούλου, Μουσείο Τεχνών Κοζάνης, Κοζάνη, 2019.

3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, συμμετοχή με τον χώρο τέχνης Artnoise, Θεσσαλονίκη, 2018.

“Πόλης Παραστάτις”, Ένωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, Νομαρχία Πειραιά, Αθήνα, 2011.

“Δύναμη, Σώμα, Κίνηση”, Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ, Ολυμπιακό Μουσείο, Θεσσαλονίκη, 2010.

Open]art[space, Potsdam Γερμανία, 2010.

“Η ανθρώπινη μορφή στην τέχνη”, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, Αθήνα, 2009.

“Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής”, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Biennale Θεσσαλονίκης, Κέντρο πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, 2009.

“Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής”, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, Αθήνα, 2008.

“H Ελιά στη Νεοελληνική Χαρακτική”, Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη, Μεσσήνη, 2004

“F.A.Q.” Αίθουσα τέχνης FLU, Βελιγράδι, 2002.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κινητό: +30 6947601628
Email: maria_artistry@yahoo.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Youtube
ARTgrID

ARC -ART REVISITED COLLECTIVE

Η συλλογικότητά μας ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2018 και αποτελείται από έλληνες και ξένους εικαστικούς καλλιτέχνες που εργάζονται στην Ελλάδα και τη Κύπρο, και τον εικαστικό επιμελητή Πάρη Καπράλο που είναι ιδρυτικό μέλος και διαχειριστής της. Είναι ανεξάρτητη & αυτοχρηματοδοτούμενη, με ποικίλες δράσεις στον δημόσιο χώρο και εκθέσεις, συμμετοχές και άλλες δραστηριότητες διεθνώς. Ενθαρρύνουμε τις συνέργειες και εξετάζουμε πάντα με ενδιαφέρον προτάσεις και ιδέες. Επικοινωνήστε μαζί μας στο arcgreece@gmail.com