1
Hineni
60X50 εκατοστά, Λάδι σε καμβά, 2020
2
Ecce Femina
100X70 εκατοστά, Λάδι σε καμβά, 2020
3
Έκσταση
σειρά “Λερωμένη από το Φως”, 50Χ 50 εκ, Λάδι σε καμβά, 2017
5
Πότνια
σειρά “Λερωμένη από το Φως”, 50Χ50 εκατοστά, Λάδι σε καμβά, 2017
6
Coniunctio Oppositorum
σειρά “Λερωμένη από το Φως”, 60Χ80 εκατοστά, Λάδι σε καμβά, 2017
7
Οι 3 Μοίρες
σειρά “Λερωμένη από το Φως”, τρίπτυχο, 50X40 εκατοστά έκαστο, Λάδι σε καμβά, 2017
8
Learning the language of the Birds
σειρά “Λερωμένη από το Φως”, τρίπτυχο, 20Χ60 εκατοστά έκαστο, Λάδι σε καμβά, 2017
13
Η εκδίκηση της ψηλής παπαρούνας
σειρά “Saving the Lives of Angels”, 30X40 εκατοστά, Λάδι σε καρτολίνα, 2016
29-1
Ραφαήλ
σειρά “Aevum”, 12Χ14 εκατοστά, λάδι σε ξύλο, 2015
31
Ηως
σειρά “Aevum”, 12Χ17 εκατοστά, λάδι σε ξύλο, 2015
32-33
Σειρά “De Secretis Natura”
12Χ14 εκατοστά, Λάδι σε ξύλο

Σύντομο Βιογραφικό

Η Sasha Chaitow είναι ελληνοβρετανίδα ζωγράφος και Διδάκτωρ Ιστορίας Πολιτισμού. Γεννήθηκε το 1978 στην Αγγλία, με καταγωγή από την Κέρκυρα και τη Νότια Αφρική. Σπούδασε Καλές Τέχνες στη Σχολή Βακαλό, ενώ, παράλληλα, ακολούθησε ακαδημαϊκή πορεία. Έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να συμμετέχει σε ομαδικές. Πολλές από τις εκθέσεις της διεξάγονται στο πλαίσιο διεθνών πανεπιστημιακών συνεδριών. Το 2015 ίδρυσε την ICON Gallery στην Κέρκυρα, εκπροσωπώντας περί τους 30 τοπικούς εικαστικούς καλλιτέχνες, και το 2018 ίδρυσε την The Attic Gallery με αντικείμενο τη σύγχρονη τέχνη. Από το 2008 αναπτύσσει επιτυχώς παράλληλες καριέρες ως εικαστική καλλιτέχνις, ως καθηγήτρια, λέκτορας, και συγγραφέας, και στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε σε ένθετο πολιτιστικού περιεχομένου στον Ελεύθερο Τύπο, ενώ ακαδημαϊκές μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Η Sasha Chaitow συμπράττει με την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC - Art Revisited Collective από το Νοέμβριο 2020.

Καλλιτεχνική Δήλωση

Η τέχνη για μένα είναι προέκταση και αποτύπωση της σκέψης, πιο άμεση και ουσιαστική από τη γραφή. Την αντιλαμβάνομαι ως μια γλώσσα με πολλαπλά λεξιλόγια, και ολόκληρη η πορεία μου - εικαστική και ακαδημαϊκή - καθοδηγείται από την αναζήτηση κι εκμάθηση τέτοιων λεξιλογίων μέσα στο χρόνο, της απόδοσης νοημάτων κι αφηγημάτων μέσω εικαστικών συμβόλων και συνθέσεων. Ο Συμβολισμός ήταν ανέκαθεν εγκεφαλική μορφή εικαστικής έκφρασης, με σύνθετα, πολυεπίπεδα νοήματα και οντολογικές αναζητήσεις - αυτά καθρεφτίζονται στα θέματα που εξερευνώ εικαστικά. Μεταξύ αυτών, ο συλλογικός ανθρώπινος υπαρξιακός προβληματισμός όπως αυτός εκφράζεται μέσω των μύθων και των θρησκειών, η αρχαιοελληνική έννοια των “δαιμονίων” (των αόρατων διάμεσων οντοτήτων μεταξύ των ανθρώπων και των θεών), η σύνδεση σώματος και πνεύματος, και η ανθρώπινη προσπάθεια κατανόησης της φύσης.

Τα αγαπημένα μου μέσα είναι το λάδι και το μελάνι σε ασυνήθιστες επιφάνειες, και τα τελευταία χρόνια πειραματίζομαι αρκετά σε επίπεδο υλικών, προτιμώντας το φυσικό ξύλο, τον πηλό, και ποικιλίες χαρτιού φτιαγμένο με παραδοσιακά μέσα. Σε τεχνικό επίπεδο, παράλληλες αφετηρίες μου είναι η Βυζαντινή ζωγραφική και η Αναγεννησιακή τέχνη.

Κάθε έργο μου είναι μια πολυεπίπεδη αφήγηση και καμία λεπτομέρεια δεν αφήνεται στην τύχη. Δίνω μεγάλη βάση στη σύνθεση - που την αντιλαμβάνομαι ως γραμματική - και στα σύμβολα-λεξιλόγιο που θα ολοκληρώσουν την εικαστική αφήγηση. Ερευνώ τη βάση των νοημάτων και των συμβόλων σχεδόν στον ίδιο βαθμό που θα ερευνούσα για μια μονογραφία. Κάθε μου έργο είναι ένα αφήγημα με μορφή εικαστικού λογοπαίγνιου, προσκαλώντας τον θεατή να εισέλθει σε διάλογο απευθείας με την εικόνα, είτε δημιουργήσει μια εντελώς νέα ερμηνεία, είτε ακολουθήσει το νήμα που του αφήνω. Στόχος μου, ο ουσιαστικός, εσωτερικός, ενίοτε συλλογικός διάλογος σε ένα πεδίο όπου δεν αρκούν, και δεν χρειάζονται, οι λέξεις.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ & PROJECTS (Διεθνώς)
"Stained by the Light II" με παράλληλη διοργάνωση συμποσίου για τις τέχνες, Glastonbury Galleries, Glastonbury, Μ. Βρετανία, 2017.

"Saving the Lives of Angels", Pop-up ατομική έκθεση με παράλληλη διάλεξη για την Συμβολική Τέχνη, Treadwell’s, Λονδίνο, Μ. Βρετανία, 2016.

"Saints of the Word", στο πλαίσιο περιοδείας με 4 διαλέξεις και 2 pop-up εκθέσεις σε πολιτιστικούς χώρους στις Σουηδικές πόλεις Lund & Gothenburg, με πρόσκληση κι επιδότηση του Πανεπιστημίου του Gothenburg, Σουηδία 2015.


ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ & PROJECTS (Ελλάδα)
"Stained by the Light I" Έκθεση Μελοποιημένης Ζωγραφικής στο πλαίσιο συνεργασίας με φοιτητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Πλαισιώθηκε από ομιλία της ζωγράφου με τίτλο “Ιδαισθησία: Η απεικόνιση σύνθετων εννοιών μέσα από τη συμβολική Τέχνη”, Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, Κέρκυρα, 2017.

"Titans bearing Gifts", Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου “Θάνατος κι Αναγέννηση στη Φιλοσοφία, την Τέχνη και τη Λογοτεχνία: Μια Κοινωνία που Πεθαίνει, ή μια Αναγέννηση για τον 21ο Αιώνα;” Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Ινδιανάπολης, Αθήνα 2009.

"Παις Γαός Ειμί και Ουρανού Αστερόεντος", Corfu Palace, Κέρκυρα, 2004.

"Χαμένος Παράδεισος ΙΙ", στο πλαίσιο διεθνούς Συνεδρίου για την τέχνη και τη λογοτεχνία σε διοργάνωση του Πανεπιστημίου Indianapolis, Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο, Αθήνα, 2003.

"Χαμένος Παράδεισος", Καφέ Τέχνης, Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, 2003.

"Παράθυρο στον Κόσμο", Καφέ Τέχνης, Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, 2001.

"Εσωτερικοί Καθρέφτες", Γαλλικό Ινστιτούτο, Κέρκυρα, 2000.


ΕΠΙΛΕΓΕΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
"Νέα Σύμβολα", έκθεση διερεύνησης του συμβολισμού στην σύγχρονη τέχνη, με την διοργάνωση της ARC -Art Revisited Collective , Chili Art Gallery, επιμέλεια: Πάρης Καπράλος & Ιάσων Καιροφύλας, Αθήνα, 2020.

"Ανθρώπινο Ίχνος", Καφέ Τέχνης, Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, 2001.

"Art in the Crypt", ομαδική έκθεση με αφορμή την έκδοση του συλλεκτικού πορτφόλιο έργων της ζωγράφου από την Hellfire Club Books. Διοργάνωση: Hellfire Club Books. The Crypt Gallery, Λονδίνο, Μ. Βρετανία, 2018.

"Splendor Solis", The Studio and Gallery, επιμέλεια: Adam McLean, Kilbirnie, Σκωτία, 2018 “Trans-States I: The Art of Crossing Over”. Ομαδική έκθεση στο πλαίσιο ομώνυμου ακαδημαϊκού συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο Northampton. Επιμέλεια: Cavan McLaughlin. Northampton, Μ. Βρετανία, 2016.

"Τεχνών Επανάστασις: Σαλόνι Πολιτισμού", Πλους, Κέρκυρα, 2014.

"Μοναχική Μητρόπολη Μόνη Γιορτάζει", Επιμέλεια: Μαρία Αϊβαλιώτη, Ash in Art, Αθήνα, 2013.

"For the Beauty and Spirit in Art: 1st Neosymbolist Salon", στο πλαίσιο φεστιβάλ & συνεδρίου του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Μαδρίτης, σε διοργάνωση Pedro Ortega, Μουσείο Τέχνης Corrala, Μαδρίτη, Ισπανία, 2013.

"Angels at Play - Tribute to Angels",, Mary Vareli / Paradox Ethereal Magazine, Πολυχώρος Dadaist, Αθήνα, 2004.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ
Έργο της από τη σειρά “The Péladan Project” (2013) δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό ABRAXAS (τεύχος #5) στο πλαίσιο εργασίας της για τον Συμβολιστή συγγραφέα Ζοζεφέν Πελαντάν Τρία έργα της από τη σειρά “The Péladan Project” (2013) δημοσιεύτηκαν μαζί με το κείμενο της εισήγησής της στον κατάλογο της έκθεσης “ For the Beauty and Spirit in Art: 1st Neosymbolist Salon,” σε διοργάνωση / έκδοση του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Μαδρίτης, 2013.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ (ΕΠΙΛΟΓΗ)
Atalanta Unveiled: The Emblems of the Atalanta Fugiens, Attic Books, 2020

“Saving the Lives of Angels: Joséphin Péladan’s vision for redemption”, in Trans-States: The Art of Crossing Over, edited by Cavan McLaughlin, Fulgur Press, 2019.

“Re-enchanting the Fin-de-Siècle’ in Paris 1900”, edited by Pedro Ortega, Misterica Press, Spain, 2018.

“Return from Oblivion: Joséphin Péladan’s Literary Esotericism” in The Occult in Modernist Art, Literature, and Cinema, ed. by Tessel Bauduin & Henrik Johnsson, Palgrave Macmillan, 2018.

Αναζητώντας τον Ζοζεφέν Πελαντάν: Ένας Βαβυλώνιος Μάγος στο Παρίσι (ακαδημαϊκή μονογραφία για το φιλοσοφικό υπόβαθρο του Συμβολισμού), α’ έκδοση: Εκδόσεις Δαιδάλεος, Θεσσαλονίκη, 2013 / β’ έκδοση: Εκδόσεις Άλλωστε, Αθήνα, 2016.

“Hidden in Plain Sight: Joséphin Péladan’s Religion of Art”, Abraxas International Journal of Esoteric Studies #5, Fulgur Press, 2014.

“Making the Invisible Visible: Péladan’s Artistic Revolution meets the 21st Century”, The Fenris Wolf Journal #7, edited by Carl Abrahamsson, Edda Press, Stockholm, 2014.

“Joséphin Péladan’s vision of ensouled art”, Exhibition Catalogue: 1st NeoSymbolist Salon, edited by Pedro Ortega, published by the Autonomous University of Madrid, 2013.


ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ / ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
“Η τέχνη και η λογοτεχνία ως οχήματα για την κοινωνική αλλαγή”, Σειρά Διαλέξεων “Αισθητικές κι Επιστημονικές Επιστημολογίες τους Απόκρυφου στον 19ο αιώνα,” ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, Νοέμβριος 2020.

Εισήγηση με θέμα “Εικόνα και Λόγος: Συμβολικές Αλφάβητοι κι Εμπνευσμένες Αποκαλύψεις” στο 2ο Συνέδριο Trans-States, Πανεπιστήμιο Northampton, Σεπτέμβριος 2019.

“Η Ιδαισθησία και ο τρόπος που η Τέχνη μας αλλάζει”, στο πλαίσιο του συμποσίου “Τέχνη=Πράξη”, Glastonbury Experience, Μ. Βρετανία, Οκτώβριος 2017.

“Λύτρωση μέσω των Τεχνών”, 1ο Συνέδριο Trans-States, Πανεπιστήμιο Northampton, Σεπτέμβριος 2016.

“Επιστροφή από τη Λήθη: Οι Συμβολιστές στην Ιστορία των Ιδεών”, ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδία, Οκτώβριος 2015.

“Διασχίζοντας το κατώφλι του Μοντερνισμού”, στο πλαίσιο του συνεδρίου για τον Εσωτερικό Μοντερνισμό, Πανεπιστήμιο Aarhus, Δανία, 2015.

“Το Όραμα των Συμβολιστών για την Εμψυχωμένη Τέχνη”, ως ειδική προσκεκλημένη, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, Ισπανία, 2013.

“Τέχνη και η αναμάγευση της Μπελ Επόκ”, στο πλαίσιο του Ετήσιου Συνεδρίου Ευρωπαϊκού Σύνδεσμου Μελέτης των Θρησκειών, Πανεπιστήμιο Södertörn, Σουηδία, 2012.

“Ιερογλυφικά της Φύσης και τα Εμβλήματα της Αναγέννησης”, Συνέδριο Διεθνούς Συλλόγου για τη Μελέτη της Θρησκείας, της Φύσης, και της Τέχνης, Μουσείο του Βατικανό, Βατικανό, Ρώμη, 2011.

“Lux in Tenebris: Εικαστικά και Συμβολισμός στον Δυτικό Εσωτερισμό”, 3ο Συνέδριο ESSWE, Πανεπιστήμιο Szeged, Ουγγαρία, 2011.

Συνέδριο-αφιέρωμα στον Νικολάϊ Ρέριχ, εισήγηση με θέμα “Ιερή Φλόγα: Ο Πανενθεϊσμός στη φιλοσοφία και το έργο του Ν. Ρέριχ”, Πανεπιστήμιο της Indianapolis, Αθήνα, 2009.

“Οι Σκεπτομορφές και η Δημιουργική Διαδικασία”, Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Πανεπιστημίου Indianapolis, Αθήνα, 2004.

“Η Συναισθησία και το Χρώμα των Λέξεων”, Πανεπιστήμιο Indianapolis, Αθήνα, 2003.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Email: sashachaitow@gmail.com
Website: Sashachaitow.co.uk
Facebook Page: Sasha Chaitow: Artist & Author
Showroom: The Attic Gallery, Ριζοσπαστών Βουλευτών 1, Κέρκυρα. Κατόπιν ραντεβού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Youtube
ARTgrID

ARC -ART REVISITED COLLECTIVE

Η συλλογικότητά μας ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2018 και αποτελείται από έλληνες και ξένους εικαστικούς καλλιτέχνες που εργάζονται στην Ελλάδα και τη Κύπρο, και τον εικαστικό επιμελητή Πάρη Καπράλο που είναι ιδρυτικό μέλος και διαχειριστής της. Είναι ανεξάρτητη & αυτοχρηματοδοτούμενη, με ποικίλες δράσεις στον δημόσιο χώρο και εκθέσεις, συμμετοχές και άλλες δραστηριότητες διεθνώς. Ενθαρρύνουμε τις συνέργειες και εξετάζουμε πάντα με ενδιαφέρον προτάσεις και ιδέες. Επικοινωνήστε μαζί μας στο arcgreece@gmail.com